Recepti

Otkrijte, spremite i razmjenjujte recepte. Odlični recepti za pripremu tjestenine uz svu lahkoću pravljenja. Kuhajte UKUS tjestenine, uz razne dodatke mesa, povrća i začina. Prava kombinacija daje čuda.

Ukus rezanci s piletinom i gljivama

Sastojci:

  • 300 g kuhane piletine isječene na kocke
  • 200 g svježih gljiva
  • 1 srednja glavica luka, isječena
  • 2-3 isječena režnja češnjaka
  • maslac
  • mesna juha
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • 3 žlice brašna
  • 1,5 dl kiselog vrhnja
  • 2-3 žlicice mljevene crvene paprike
  • biber
  • peršin
  • kuhani široki rezanci Ukus tjestenine

Priprema:

Za ovo jelo možete iskoristi piletinu od koje ste prethodno skuhali pileću supu.
Prokuhajte narezane gljive s lukom, cešnjakom i maslacem oko 5 minuta ili dok povrce ne postane mekano. Procijedite, dodajte kuhanu piletinu isjecenu na kockice, papar, mljevenu crvenu papriku, koncentrat rajcice, podlijte s malo mesne juhe, i dobro izmiješajte.

Pustite da se lagano kuha uz povremeno miješanje. U zasebnoj posudi dobro izmiješajte brašno i vrhnje, dodajte ga piletini uz stalno miješanje i prokuhajte još nekoliko minuta. Servirajte tako da preko rezananaca stavite piletinu i pospete sitno narezanim peršinom. Po želji može te dodati i ribani parmezan.

Ukus makaroni sa sirom

Sastojci – za 4 osobe:

  • 115 g makarona – Ukus tjestenine
  • 55 g maslaca
  • 30 g bijelog brašna
  • 575 ml mlijeka
  • 170 g sira Cheddar
  • 3 kašikice peršina
  • sol
  • biber
  • 100 g prezle
  • 45 g parmezana

Priprema:

Zagrijete pećnicu na 180C. Skuhajte makarone. U dubokoj posudi otopite maslac. Dodajte brašno i kuhajte miješajući 2 minute. Ulijte mlijeko. Pustite da uzavre uz neprestano miješanja, a zatim da tiho vrije dok se ne zgusne, oko 5 minuta.

Posudu sklonite s vatre. U umak dodajte makarone, sir Cheddar i peršin, pa sve dobro promiješajte. Posolite i lagano popaprite. Mješavinu pretresite u posudu za granitiranje koju ste prethodmo namazali maslacem. Promiješajte krušne mrvice i parmezan, pa pospite mješavinu po makaronima. Zapecite tako da mrvice postanu zlatnosmeđe, 30 do 35 minuta.

Vrijeme pripreme: 45 minuta

Ukus makaroni sa teletinom

Sastojci:

  • 400 g kratkih makarona – Ukus
  • 250 g teletine
  • 3 dl kiselog vrhnja
  • 3 jaja
  • 80 g maslaca
  • prezla
  • ribani sir (parmezan)
  • sol
  • biber

Priprema:

Ukus makarone skuhajte u slanoj vodi pa ih ocjedite. Vrhnje zagrijte na laganoj vatri pa njime prelijte makarone. Dodajte 3/4 maslaca, parmezan, teletinu isjeckanu na kockice, posolite, pobiberite i sve dobro izmiješajte.

Vatrostalnu zdjelu namažite maslacem, pospite mrvicama i stavite makarone. Istucite jaja sa malo soli i bibera pa tim prelijte preko makarona. Prekrijte je listicima maslaca i pospite prezlom. Zapecite u pecnici dvadesetak minuta na oko 180 stepeni.

Ukus makaroni u slojevima

Sastojci:

  • 300 g Ukus makarona
  • 2 kašikice ulja
  • 100 g ribanog sira
  • 4 jaja
  • maslac
  • 1 dl vrhnja
  • maslac ili ulje za mazanje posude
  • so

Priprema:

Makarone izlomite na manje komade i skuhate ih u vreloj vodi. Ocijedite ih i dodate dvije žlice ulja. Zdjelu premažete i naslažete u nju sloj makarona, pospete ribanim sirom i posolite.

Zatim ogulite tvrdo kuhana jaja, izrežete ih na kolutiće i naslažete na sloj makarona. Polijte s vrhnjem i maslacom. Tako nastavite sve dok imate sastojaka, a na vrhu moraju biti makaroni. Pospete ih ribanim sirom i ispečete u pećnici.

Imate recept?

Pošaljite nam vaš recept i rado ćemo ga isprobati.